To LIFT: Low-Input Farming and Territories – Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming (ID: 770747) είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος Ορίζοντας 2020 “H2020-EU.3.2.1.1.- Increasing production efficiency and coping with climate change, while ensuring sustainability and resilience” στην ενότητα “SFS-29-2017 – Socio-eco-economics – socio-economics in ecological approaches”.
Στόχος: Ο κύριος στόχος του προγράμματος LIFT είναι να προσδιοριστεί και να κατανοηθεί πως οι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επιδρούν στην ανάπτυξη των διαφόρων συστημάτων παραγωγής με φιλο-περιβαλλοντική προσέγγιση. Επίσης, θα εκτιμηθεί, σε επίπεδο εκμετάλλευσης, ομάδων εκμεταλλεύσεων και σε επίπεδο περιοχής η αποδοτικότητα και η αειφορία αυτών των συστημάτων.
Σύντομη περιγραφή: Οι φιλο-περιβαλλοντικές προσεγγίσεις στις γεωργικές πρακτικές συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Ενόψει του αυξανόμενου αυτού ενδιαφέροντος, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη να εκτιμηθεί η πιθανή συμβολή τους, η δομή λειτουργίας τους, καθώς και η ελκυστικότητά τους στους γεωργούς. Ειδικότερα, η φιλο-περιβαλλοντική γεωργία θα αξιολογηθεί για την συμβολή της στην προώθηση της συνολικής αειφορίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, του αγροτικού περιβάλλοντος, των αγροτικών κοινωνιών και οικονομιών συνολικά.
Ο γενικότερος στόχος του LIFT είναι να εντοπιστούν τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση της φιλο-περιβαλλοντικής γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και να κατανοηθεί η επίδραση των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών παραγόντων στην υιοθέτηση, αποδοτικότητα και αειφορία της, σε διάφορες χωρικές κλίμακες. Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, το LIFT θα προσδιορίσει τους καθοριστικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υιοθέτηση των φιλο-περιβαλλοντικών προσεγγίσεων. Επιπλέον, θα αξιολογήσει την αποδοτικότητα και την αειφορία των προσεγγίσεων αυτών έναντι της συμβατικής γεωργίας σε ένα ευρύ φάσμα γεωργικών συστημάτων και ποικίλων χωρικών κλιμάκων. Το LIFT θα αναπτύξει νέα μέσα πολιτικής που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υιοθέτηση και να συμβάλλουν στη συνολική αειφορία του αγροτικού τομέα και της ανάπτυξης της υπαίθρου.
Για το λόγο αυτό, το LIFT προτείνει ένα καινοτόμο πλαίσιο για την αξιολόγηση της αειφορίας σε πολλαπλή κλίμακα, με στόχο τον εντοπισμό των κρίσιμων σημείων της υιοθέτησης των φιλο-περιβαλλοντικών προσεγγίσεων για την ενίσχυση της παροχής δημόσιων αγαθών και οικοσυστημικών υπηρεσιών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ενσωμάτωσης της διεπιστημονικής γνώσης με την τεχνογνωσία των ενδιαφερόμενων μερών, για την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων λήψης αποφάσεων. Το έργο θα εστιάσει και θα υποστηρίξει τις προτεραιότητες της ΕΕ που αφορούν τη γεωργία και το περιβάλλον, προκειμένου να προωθηθεί η αποδοτικότητα και η αειφορία του γεωργικού τομέα. Θα εκπονηθούν τουλάχιστον 30 περιπτωσιολογικές μελέτες για να αποτυπωθεί η τεράστια ποικιλία των κοινωνικο-οικονομικών και βιο-φυσικών συνθηκών της γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Λέξεις κλειδιά: Διάρθρωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αγρο-οικολογία, βιολογική γεωργία, αγροτική οικονομία, μικροοικονομία, συμπεριφορικά οικονομικά, οικολογική γεωργία, απόδοση, αειφορία, δημόσια αγαθά, οικοσυστημικές υπηρεσίες, παραγωγικότητα εργασίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, εργασιακές συνθήκες, γνώση του γεωργού, πολιτικές, ανάλυση πολλαπλής κλίμακας, συμμετοχικές προσεγγίσεις.
Συντονιστής: INRAE – French National Institute for Research on Agriculture, Food and the Environment (Γαλλία).
Συμμετέχοντες Φορείς: 17 συνεργάτες/εταίροι από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: INRAE (Γαλλία), VetAgro Sup (Γαλλία), SRUC (Ηνωμένο Βασίλειο), Teagasc (Ιρλανδία), KU Leuven (Βέλγιο), SLU (Σουηδία), UNIBO (Ιταλία), BOKU (Αυστρία), UBO (Γερμανία), JRC (Βέλγιο), IAE-AR (Ρουμανία), KRTK (Ουγγαρία), IRWiR PAN (Πολωνία), AGRERI-DEMETER (Ελλάδα), UNIKENT (Ηνωμένο Βασίλειο), INRAE Transfert S.A. (Γαλλία), ECOZEPT Deutschland (Γερμανία).
CORDIS: https://cordis.europa.eu/project/rcn/215945_en.html.
Διάρκεια: 48 μήνες, από 1 Μαΐου 2018 έως 30 Απριλίου 2022.
Προϋπολογισμός: 5 εκ. ευρώ.
Κατεβάστε: Φυλλάδιο, Ετήσιο ενημερωτικό δελτίο LIFT αρ.1, Ετήσιο ενημερωτικό δελτίο LIFT αρ.2, Ετήσιο ενημερωτικό δελτίο LIFT αρ.3, Ετήσιο ενημερωτικό δελτίο LIFT αρ.4